Wykonanie
Lubicie pieczonego
kurczaka ? Oj, ja bardzo lubię ! Skórka rumiana,
mięso bardzo delikatne i mięciutkie, mmmm, to pyszny obiadek. To
mięso można przygotować na tak wiele sposobów, że się szybko nie znudzi. Dziś proponuję mocno
ziołowe kawałki
kurczaka, a gdybyście
mieli ochotę na inny sposób doprawienia, zapraszam na: glazurowane skrzydełka lub na :
kurczę pieczone
Składniki :ok. 1,5 kg kawałków z
kurczaka ( u mnie pałki i podudzia)1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczki
kopru1/3 łyżeczki
estragonu1/3 łyżeczki cząbruDodatki :1 łyżka
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka czerwonej mielonej
papryki1/3 łyżeczki startego
imbiru2
liście laurowe1/2 drobno startej
marchewki2 łyżki
olejuplus kilka łyżek
oleju do pieczeniaPrzygotowanie :Dokładnie mieszam
zioła z pozostałymi dodatkami i nacieram nimi kawałki
kurczaka. Pozostawiam na noc szczelnie przykryte folią. Wykładam na blachę z
olejem i piekę ok. godziny pod folią w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię i podpiekam
mięso jeszcze 15 minut do zrumienienia.Przepis autorski.