Wykonanie
Dziś propozycja na
mięsny obiad. Pieczeń, której całego charakteru dodają odpowiednie
przyprawy. Świetnie sprawdzi się podana na drugie danie lub jako dodatek do kanapek. Coś dla amatorów konkretnych smaków.
Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego od
szynkiMarynata:3 łyżki
oleju roślinnego3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
rozmarynu2 ząbki
czosnku (drobno posiekane)1 łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)1/2 łyżeczki ostrej wędzonej
papryki4
ziela angielskie4
liście lauroweWszystkie sypkie składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Dodać
czosnek i
olej. Umyte i osuszone
mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu).
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić na około 15 minut do równomiernego rozejścia się
soków wewnątrz. Pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami polaną sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego!