Wykonanie
Bardzo lubię
żeberka - pod każdą postacią - dziś pieczone z dużą ilością
ziół, pełne smaku, pięknie pachnące. Polecam Wam taki sposób, są mięciutkie i przepyszne.
Składniki:1 kg
żeberek wieprzowych4 łyżki
oleju1 łyżka
solipo 1 łyżeczce: suszonego
majeranku,
bazylii,
estragonu i
oregano1 łyżeczka słodkiej, mielonej
papryki2 ząbki
czosnkuchili w płatkach do posypaniaPrzygotowanie:
Żeberka myję, osuszam i nacieram mieszanką przygotowaną z
soli,
ziół,
papryki i
czosnku, po czym odstawiam je do lodówki na 2 godziny. Na dno naczynia do pieczenia wlewam 2 łyżki
oliwy, układam
żeberka, polecam pozostałym
olejem. Całość oprószam
chili. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C, po czym zdejmuję folię (zostawiam ją) i piekę jeszcze pół godziny. Na ostatnie 15 minut znów przykrywam
mięso folią aluminiową.Przepis autorski.