Wykonanie
CzosnekTo moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,choć towarzysko może zaszkodzić ;-)Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach
czosnku.Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego
zioła.Jest kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i manganuPosiada silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklinaJest używany w leczeniu
bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowegoPoprawia trawienie pokarmoweUważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu
cukru we
krwi u ludzi cierpiących na cukrzycęSmak
czosnku w czasie gotowania staje się łagodniejszy,jakkolwiek przypalony smakuje gorzko.Podczas smażenia
czosnku,należy się upewnićczy tłuszcz nie jest zbyt gorący.Zbyt gorący powoduje, że
czosnek nabiera
ostrego, palącego smaku.Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie.Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek.Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowujea dodatek aromatycznych
ziół nadaje mu wspaniały smak.
Oliwkę można dodawać do sałatek,jak również polewać nią świeże
pieczywo.Składniki:3 główki
czosnkuszklanka
oliwy z oliwekPo pół łyżeczki:
solitymiankubazyliioreganorozmarynuestragonupapryki chilikolorowych ziarenek
pieprzuliście lauroweCzosnek obrałam z łupin.
Zalałam
oliwą.
Piekłam
czosnek w
oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.Można go również upiec w folii w piekarniku.
Zioła wymieszałam w miseczce.
Zalałam je
oliwą w której smażył się
czosnek.
Czosnek przełożyłam do słoiczka.
Wlałam
oliwę wymieszaną z
ziołami.
Smacznego!