Wykonanie
Zapomniany topinambur ostatnio wraca na talerze. Można go już znaleźć na targowiskach czy w delikatesach, chociaż cena może odstraszyć. Ale najczęściej spotykany jest nadal w ogrodach. U nas zadomowił się jako roślina ozdobna i nazywany jest także
słonecznikiem bulwiastym. Ten kto ma w swoim ogrodzie topinambur jest szczęściarzem. U mnie jest, a że śniegu już nie ma to można wybrać się po smakołyk do ogrodu.Jeżeli macie w swoich rękach po raz pierwszy topinambur i nie wiecie co z niego zrobić, to proste danie takie jak frytki będzie najlepszym rozwiązanie. Pieczony topinambur jest pyszny, chrupiący z zewnątrz i miękki w środku oraz bardzo aromatyczny. Frytki z topinambura sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub jako przekąska z różnymi
sosami czosnkowym lub z
twarożkiem.
Składniki:bulwy topinambura1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwyzioła:
rozmaryn,
bazylia czy
oreganosólPrzygotowanie:Topinambur należy umyć i obrać cienko ze skórki. Pokroić w słupki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 220 stopni przez 30 minut.
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Topinambur wymieszać z
ziołami,
solą i
czosnkiem.
Można usmażyć
słonecznik bulwiasty tak jak zwykłe frytki. W frytkownicy czy na patelni. Po wyjęciu z
oleju należy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Frytki z topinambura maja specyficzny lekko słodkawy smak i nie wszystkim mogą smakować.