Wykonanie
Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki odmażane z
boczkiem i
cebulką, a do tego orzeźwiający zimny
kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw? Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzononego
jajka.Składniki na dwie duże porcje:600 g
młodych ziemniaków1 spora
cebula100-150 g
boczku wędzonego2
kefiry a 500 g
koperek,
szczypioreksól,
pieprz do smaku2 łyżki
masła gheeWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapić na wolnym ogniu tłuszcz z
boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zrumieniNa drugiej patelni rozgrzać
masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki
ziemniaki. Posmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.Na koniec wymieszać
ziemniaki z chrupiącym
boczkiem. Posypać suto zielonym
szczypiorkiem lub
koperkiem.Podawać ze schłodzonym
kefiremW wersji dla wegeterian pominąć
boczek, a
ziemniaki suto posypać
koperkiem. Smacznego!O wartościach odżywczach
ziemniaków, możesz przeczytać tutaj: klik