ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki podsmażane z boczkiem, cebulą i kefirem

Ziemniaki podsmażane z boczkiem, cebulą i kefirem

nazwa

Wykonanie

Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki odmażane z boczkiem i cebulką, a do tego orzeźwiający zimny kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw? Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzononego jajka.
Składniki na dwie duże porcje:
600 g młodych ziemniaków
1 spora cebula
100-150 g boczku wędzonego
2 kefiry a 500 g
koperek, szczypiorek
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapić na wolnym ogniu tłuszcz z boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zrumieni
Na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Posmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
Na koniec wymieszać ziemniaki z chrupiącym boczkiem. Posypać suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.
Podawać ze schłodzonym kefirem
W wersji dla wegeterian pominąć boczek, a ziemniaki suto posypać koperkiem. Smacznego!
O wartościach odżywczach ziemniaków, możesz przeczytać tutaj: klik
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/ziemniaki-podsmazane-z-boczkiemcebula-i.html