ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem

Puree ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Aby trochę urozmaicić obiad można zwykłe ziemniaki zamienić w puree ziemniaczane. Ale nie takie zwykłe pure moje jest wzbogacone w wędzony boczek i szczypiorek, oczywiście nie zapomniałam o dodaniu śmietanki i masła :) A tak na marginesie u mnie w domu takie ziemniaki nazywa się dukanymi ;)
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 g boczku wędzonego
20 g masła
60 ml śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
1 łyżka posiekanego koperku (można dać suszony)
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli. Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem razem z masłem i śmietaną. Następnie dodać boczek, koperek i szczypiorek. W razie konieczności doprawić solą. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać :)
PS zamiast szczypiorku można użyć cebuli, którą należy bardzo drobno posiekać i podsmażyć razem z boczkiem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2013/07/puree-ziemniaczane-z-boczkiem-i.html