Wykonanie
08 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemUpalne dni sprawiają, że kompletnie nie mam ochoty na ciepłe posiłki. Zastanawiałam się, co takiego najlepiej przyrządzić na obiad, by się nieco ochłodzić a przy tym też nie napracować. Tym razem przyrządziłam chłodnik litewski. Szybki, sprawdzony i smaczny posiłek na bazie
buraczków wraz z liśćmi,
koperku,
rzodkiewki,
szczypiorku i
kefiru. Uwielbiam chłodniki ze względu na ich wspaniały aromat oraz dużą ilość świeżych warzyw.Chłodnik litewski
Składniki na 4 porcje :1 litr
kefirupęczek
koperku1/2 pęczka
szczypiorkupęczek
rzodkiewek1 ząbek
czosnku1
cebula średniej wielkości3 małe
buraczki wraz z liśćmi (powinny być
młode)2 łyżki stołowe
masłasól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:Z
buraczków odkroić liście, obrać je ze skórki, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Liście opłukać wraz z ogonkami i posiekać na drobno.
Rzodkiewki pokroić w półtalarki.
Cebulkę,
koperek oraz
szczypiorek posiekać na drobno.
Czosnek przepuścić przez praskę.Na patelni rozgrzać
masło, podsmażyć
cebulkę, aż będzie miękka. Dodać starte
buraczki oraz pokrojone liście i smażyć przez4 minuty. Całość przełożyć do rondla, zalać szklanką
wody, dodać
czosnek i gotować przez 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane
buraczki przestudzić umieszczając rondel w zimnej wodzie z
lodem.Do garnka wlać zimny
kefir, dodać przestudzone
buraczki, posiekany
szczypiorek,
koperek oraz pokrojoną
rzodkiewkę. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Chłodnik można podawać z ugotowanymi na twardo
jajkami, świeżym
pieczywem a także
natką pietruszki.