ßßß
Składniki na 4 porcje :1 litr kefirupęczek koperku1/2 pęczka szczypiorkupęczek rzodkiewek1 ząbek czosnku1 cebula średniej wielkości3 małe buraczki wraz z liśćmi (powinny być młode)2 łyżki stołowe masłasól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Z buraczków odkroić liście, obrać je ze skórki, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Liście opłukać wraz z ogonkami i posiekać na drobno. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Cebulkę, koperek oraz szczypiorek posiekać na drobno. Czosnek przepuścić przez praskę.Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, aż będzie miękka. Dodać starte buraczki oraz pokrojone liście i smażyć przez4 minuty. Całość przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać czosnek i gotować przez 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki przestudzić umieszczając rondel w zimnej wodzie z lodem.Do garnka wlać zimny kefir, dodać przestudzone buraczki, posiekany szczypiorek, koperek oraz pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Chłodnik można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, świeżym pieczywem a także natką pietruszki.
