ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

nazwa

Wykonanie

08 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Upalne dni sprawiają, że kompletnie nie mam ochoty na ciepłe posiłki. Zastanawiałam się, co takiego najlepiej przyrządzić na obiad, by się nieco ochłodzić a przy tym też nie napracować. Tym razem przyrządziłam chłodnik litewski. Szybki, sprawdzony i smaczny posiłek na bazie buraczków wraz z liśćmi, koperku, rzodkiewki, szczypiorku i kefiru. Uwielbiam chłodniki ze względu na ich wspaniały aromat oraz dużą ilość świeżych warzyw.
Chłodnik litewski
Składniki na 4 porcje :
1 litr kefiru
pęczek koperku
1/2 pęczka szczypiorku
pęczek rzodkiewek
1 ząbek czosnku
1 cebula średniej wielkości
3 małe buraczki wraz z liśćmi (powinny być młode)
2 łyżki stołowe masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z buraczków odkroić liście, obrać je ze skórki, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Liście opłukać wraz z ogonkami i posiekać na drobno. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Cebulkę, koperek oraz szczypiorek posiekać na drobno. Czosnek przepuścić przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, aż będzie miękka. Dodać starte buraczki oraz pokrojone liście i smażyć przez
4 minuty. Całość przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać czosnek i gotować przez 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki przestudzić umieszczając rondel w zimnej wodzie z lodem.
Do garnka wlać zimny kefir, dodać przestudzone buraczki, posiekany szczypiorek, koperek oraz pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Chłodnik można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, świeżym pieczywem a także natką pietruszki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_chlodnik-litewski.html