Wykonanie
5 (100%) 21 vote[s]
Szczaw ma właśnie swoje piec minut . Niby taki pospolity i uciążliwy chwast , a jednak , cudowne warzywo zarazem . Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez zupy na świeżym szczawiu . Jako dziecko , chodziłam zbierać
szczaw ,żeby moja babcia mogła z niego zrobić moją ukochaną zupę szczawiową … Ach jakie wtedy wszystko było proste , jasne , zielone i pachnące … Nie tak jak teraz .. Cóż przynajmniej zupa jest taka sama , pachnąca i smaczna .. takie kilka minut powrotu do beztroski dzieciństwa , spokoju i zapachu lata … Polecam zupa wyśmienita , a także bardzo zdrowa 😉
składniki :1 reklamówka świeżych liści szczawiu2 łyżki
masła3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach )100 ml
śmietany kremówki1 łyżka
miodusól ,
pieprz do smakudodatki :5
młodych ziemniaków średniej wielkościkawałek
wędzonego boczku , około 200 g1
cebula średniej wielkości
sól ,
pieprz do smaku
smalec do smażenia
Ziemniaki myjemy , gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem .
Cebule razem z posiekanym
boczkiem rumienimy na patelni z dodatkiem
smalcu , doprawiając
solą i dość mocno
pieprzem . Jak będą złociste , przekładamy do
ziemniaków i mieszamy .
Szczaw pozbawiamy twardych ogonków i niechcianych lokatorów typu
ślimaki . Tym razem nie ich nie chcemy , nie jest to kuchnia francuska 😉Płuczemy pod zimną
wodą . Drobno siekamy . Na rozgrzanym
maśle podsmażamy
szpinak . Ten zabieg pomaga zredukować szkodliwe szczawiany , dzięki niemu zupa będzie zdrowa 😉 Jak
szczaw zmięknie , przekładamy całą zawartość patelni do garnka . Zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu , około 20 minut . Po tym czasie doprawiamy do smaku
miodem ,
solą ,
pieprzem . Na koniec wlewamy
śmietanę i jak tylko zupa się zagotuje wyłączmy gaz . Gotowe . Serwujemy na gorąco z dużą łyżką tłuczonych
młodych ziemniaków 😉 Smacznego !