ßßß Cookit - przepis na Kartoflak czyli babka ziemniaczana

Kartoflak czyli babka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno pod warunkiem że się coś ostanie. Polecam każdemu smakoszowi ziemniaków.
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
1 kubek śmietany kremówki (250 ml)
30 dag wędzonego boczku
4 jajka
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody.
Tarte ziemniaki.............................................................................
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Boczek...........................................................................
Do podsmażanego boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebule i lekko podsmażamy.
Z cebulą......................................................................
Podsmażony boczek z cebulką dodajemy do odciśniętych ziemniaków razem z jajkami, śmietaną, pieprzem i solą.
Składniki na kartoflaka.....................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem.
Na blaszce...........................................................................
Przed pieczeniem.................................................................
Kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-60 minut. Smacznego !!!
Po upieczeniu.........................................................................
Kartoflak czyli babka ziemniaczana................................................
Ze sałatką......................................................................
Z bliska........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/07/Kartoflak-czyli-babka-ziemniaczana.html