Wykonanie
Chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno pod warunkiem że się coś ostanie. Polecam każdemu smakoszowi
ziemniaków.Składniki:2 kg
ziemniaków2
cebule1 kubek
śmietany kremówki (250 ml)30 dag
wędzonego boczku4
jajkasól i
pieprzZiemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte
ziemniaki odciskamy z nadmiaru
wody.
Tarte
ziemniaki.............................................................................
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Boczek...........................................................................Do podsmażanego
boczku dodajemy pokrojone w kostkę
cebule i lekko podsmażamy.
Z
cebulą......................................................................Podsmażony
boczek z
cebulką dodajemy do odciśniętych
ziemniaków razem z
jajkami,
śmietaną,
pieprzem i
solą.
Składniki na kartoflaka.....................................................Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę posmarowaną
olejem.
Na blaszce...........................................................................
Przed pieczeniem.................................................................Kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-60 minut. Smacznego !!!
Po upieczeniu.........................................................................
Kartoflak czyli babka ziemniaczana................................................
Ze
sałatką......................................................................
Z bliska........................................................................