Wykonanie
Błyskawiczne i smaczna pasta do kanapek. Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera. Zmniejszyłam tylko ilość
soku z cytryny, bo Olivier zaszalał. Nie zmielilam pasty na "gładko" w malakserze jak zalecał, ale rozgniotłam wszystkie składniki widelcem, także moja wersja jest jeszcze mniej pracochłonna. Odpada mycie malaksera.Składniki :
1 czubata łyżka
chrzanu kremowego300 g
wędzonej makreli bez ości (1 spora
makrela)100 g
serka kremowegopęczek
szczypiorku (w orginale
piertuszka)1/2
cytryny (w orginale 2 szt.)
sól,
pieprzpęczek
rzodkiewekWykonanie :Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie rozgnieść, następnie wymieszać widelcem. Posiekać
szczypiorek, zetrzeć
skórkę z cytryny i dodać wyciśnięty sok.Druga opcja - wszystko umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.Posmarowane pastą kanapki przyozdobić
rzodkiewkami, posypać resztą
szczypiorku.Dodatek
chrzanu nadaje paście bardzo ciekawego smaku. Życzę smacznego!