ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem

Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne i smaczna pasta do kanapek. Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera. Zmniejszyłam tylko ilość soku z cytryny, bo Olivier zaszalał. Nie zmielilam pasty na "gładko" w malakserze jak zalecał, ale rozgniotłam wszystkie składniki widelcem, także moja wersja jest jeszcze mniej pracochłonna. Odpada mycie malaksera.
Składniki :
1 czubata łyżka chrzanu kremowego
300 g wędzonej makreli bez ości (1 spora makrela)
100 g serka kremowego
pęczek szczypiorku (w orginale piertuszka)
1/2 cytryny (w orginale 2 szt.)
sól, pieprz
pęczek rzodkiewek
Wykonanie :
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie rozgnieść, następnie wymieszać widelcem. Posiekać szczypiorek, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać wyciśnięty sok.
Druga opcja - wszystko umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Posmarowane pastą kanapki przyozdobić rzodkiewkami, posypać resztą szczypiorku.
Dodatek chrzanu nadaje paście bardzo ciekawego smaku. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/05/makrelowe-smarowidlo-do-chleba.html