ßßß Cookit - przepis na Pasta z wędzonego jesiotra.

Pasta z wędzonego jesiotra.

nazwa

Wykonanie

Ta pasta jest bardzo bardzo smaczna. Tego ogromnego jesiotra i inne (wędzone pstrągi i wędzonego karpia) ryby kupiliśmy w znanej nam prywatnej wędzarni ryb. Takie ryby są o niebo lepsze od tych wędzonych które kupujemy w marketach.
Mięso jesiotra jest delikatne i chude, można je smażyć lub dusić, ale mi smakuje najbardziej w wersji pieczonej lub wędzonej. Kawior jesiotra uważany jest na całym świecie za wyjątkowy przysmak.
Taką pastę można podawać ze świeżym pieczywem, ale też bardzo lubimy na ciepłych tostach ze szczypiorkiem lub rzeżuchą, skropione sokiem cytryny.
składniki:
150 - 170 g wędzonego jesiotra (możemy zastąpić inną rybą np. makrelą)
pęczek drobnego szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 cytryna
150 g kremowego serka Philadelphia
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
(oczywiście proporcje składników można zmieniać, jak podałam tak mniej więcej jak było u mnie na porcję dla 2-3 osób)
przygotowanie:
obraną ze skóry rybę drobniutko siekamy, przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie dodajemy posiekany drobniutko szczypiorek (u mnie 1/2 pęczka), serek, chrzan. wszystkie składniki dokładnie mieszamy. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. posypujemy z wierzchu świeżym szczypiorkiem lub odrobiną rzeżuchy.
smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/10/pasta-z-wedzonego-jesiotra.html