Wykonanie
Ta pasta jest bardzo bardzo smaczna. Tego ogromnego jesiotra i inne (wędzone
pstrągi i wędzonego
karpia)
ryby kupiliśmy w znanej nam prywatnej wędzarni ryb. Takie
ryby są o niebo lepsze od tych wędzonych które kupujemy w marketach.
Mięso jesiotra jest delikatne i chude, można je smażyć lub dusić, ale mi smakuje najbardziej w wersji pieczonej lub wędzonej.
Kawior jesiotra uważany jest na całym świecie za wyjątkowy przysmak.Taką pastę można podawać ze świeżym
pieczywem, ale też bardzo lubimy na ciepłych tostach ze
szczypiorkiem lub
rzeżuchą, skropione
sokiem cytryny.składniki:150 - 170 g wędzonego jesiotra (możemy zastąpić inną
rybą np.
makrelą)pęczek drobnego
szczypiorkusólświeżo zmielony
pieprz1
cytryna150 g kremowego
serka Philadelphia1 łyżeczka
chrzanu ze słoiczka(oczywiście proporcje składników można zmieniać, jak podałam tak mniej więcej jak było u mnie na porcję dla 2-3 osób)przygotowanie:obraną ze skóry
rybę drobniutko siekamy, przekładamy do miski, skrapiamy
sokiem z cytryny, następnie dodajemy posiekany drobniutko
szczypiorek (u mnie 1/2 pęczka),
serek,
chrzan. wszystkie składniki dokładnie mieszamy. doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. posypujemy z wierzchu świeżym
szczypiorkiem lub odrobiną
rzeżuchy.smacznego.