Wykonanie
Nie przepadam za
pstragiem, w ogóle za
rybami słodkowodnymi. Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek. Lada chłodnicza z
rybami w moim sklepie zwykle pełna ryb, dziś zapraszała do kupna
pstrąga i
pangi.
Pangi z wiadomych względów nigdy nie kupuję, a ponieważ od kilku dni była zaplanowana
ryba, w koszyku wylądowały
pstrągi.Zastanawiałam się jak je upiec, żeby to delikatne, dla mnie bez smaku
mięso nabrało jakiegoś charakteru. Wybór padł na
rozmaryn i
paprykę. Bez wielkiego nakładu pracy wyszło bardzo smakowite danie. Na pewno do powtórzenia.
Składniki na 2 porcje:2 średnie
pstrągi (około 700 g)1
cytryna1
czerwona papryka2 gałązki
rozmarynu4 ząbki
czosnkukoperek,
sól,
pieprzoliwaWykonanie:
Ryby dokładnie opłukać i osuszyć. Gdy pokryte są śluzem, przy pomocy
wody z
octem usunąć go.
Rybę natrzeć
solą i
pieprzem, wewnątrz również.Przyciąć 2 odmierzone kawałki foli i ułożyć na nich
ryby. Do środka włożyć po gałązce
rozmarynu, po 2 ząbki
czosnku i parę wiórków
masła.Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić ją w cienkie paseczki. Koniecznie cienkie, żeby
papryka zdążyła się upiec.
Paprykę ułożyć dookoła
ryby. Skórę
ryby naciąć wielokrotnie pod skosem i w każde nacięcie włożyć po kawałku
cytryny. Posypać
koperkiem. Zagiąć folię tworząc pakiecik.Piekarnik nagrzać do 200 ° C. Włożyć
ryby do nagrzanego piekarnika i piec około 25-35 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryb. 10 minut przed końcem rozchylić folię, aby
rybki trochę przypiec i zrumienić. Smacznego!DLACZEGO WARTO JEŚĆ
RYBY ?Ponieważ jest to pierwszy
rybny post pokuszę się o parę słów na temat dobrodziejstwa jedzenia ryb. Szczególnie dla osób, które chcą stracić nadmiar kilogramów. Ponadto są źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.
Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W 100 g
pstrąga jest ich nawet 1000 mg. Kwasy omega-3 zwiększają przepływ
krwi w naczyniach krwionośnych. W ten sposób przeciwdziałają miażdżycy, zawałom
serca i udarom mózgu.Obniżają poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego HDL. Są składnikiem błon komórkowych, dzięki temu pełnią funkcję uszczelniającą oraz wspomagają prawidłową pracę naszych komórek, w tym komórek mózgowychO niedoborze kwasów omega-3 może świadczyć sucha, łuszcząca się skóra oraz łamliwe, kruche włosy i paznokcie oraz problemy z utratą wagi ciała. Kwasy omega-3 pobudzają organizm do produkcji enzymów rozkładających tkankę tłuszczową. Ponadto korzystnie wpływają na płodność, regulując pracę hormonów płciowych.
Ryby są źródłem bardzo dobrej jakości
białka. O wartości
białka świadczy zawartość i ilość aminokwasów, oraz ich wzajemne proporcje.
Białko ryb je posiada. Porcja
pstrąga dostarcza nawet 100 g
białka. Wpływa ono na pobudzenie przemiany materii.Jadanie ryb jest korzystne dla naszego organizmu, dobrego samopoczucia, sprawności intelektualnej, zdrowia i urody. Dlatego jedzmy je jak najczęściej, aby długo cieszyć dobrym zdrowiem. Na zdrowie!