Wykonanie
Dostałam
dorsza norweskiego od znajomych którzy sami złowili go w Norwegii. Fantastyczny prezent wylądował na grillu:) W sposób jaki przygotowałam tę
rybę można potraktować właściwie każdą. Niesamowicie prosty przepis. A
ryba nie jest sucha co najważniejsze. Najlepiej jest grillować ją w folii albo w specjalnym koszu do
ryby. Mnie zabrakło folii i położyliśmy ją bezpośrednio na grillu i tez było ok. To bardzo zdrowa alternatywa dla
mięsa:)
Składniki:2 oczyszczone
ryby (u mnie czarniak)2 łyżki posiekanego świeżego
rozmarynu2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku2 ząbki
czosnkusólpieprz100 ml
wytrawnego białego wina100 ml
oliwy1
cytrynaWykonanie:W misce wymieszaj drobno posiekany
czosnek,
tymianek i
rozmaryn. Natrzyj mieszanka
rybę w środku i na zewnątrz. Dopraw
solą i
pieprzem. Polej je
oliwą i
winem. Odstaw na kilka godzin. Wyjmij
rybę z marynaty. Do środka włóż kilka plastrów
cytryny. Rozpal 2 palniki grilla i nastaw je na najniższą moc. Ułóż
ryby na grillu. Pamiętaj żeby posmarować ruszt
olejem. Grilluj
ryby obracają je aż lekko zbrązowieją. Kilka minut z każdej strony. Podawaj od razu.Smacznego!