ßßß Cookit - przepis na Labraks pieczony z czosnkiem i tymiankiem

Labraks pieczony z czosnkiem i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Tajemniczy labraks to bardziej swojsko brzmiący okoń morski. Jest wspaniałą rybą o delikatnym, białym mięsie. Udało mi się dzisiaj kupić dwa niewielkie labraksiątka raczej niż labraksy, ale po zielonym minestrone nie pokonalibyśmy większej ryby. Przyrządziłam je w bardzo prosty, ekspresowy sposób.
Składniki (2 porcje)
2 labraksy
Oliwa
4 ząbki czosnku
Tymianek
2 plastry cytryny
Sól, pieprz
Ja podałam labraksy z ryżem i gotowanymi na parze szparagami, ale równie dobrze smakują np. z domowymi frytkami i sałatą.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umyj dokładnie ryby, również wewnątrz tuszki.
Jeśli nie masz nic przeciwko, kiedy jedzenie spogląda na ciebie złowrogo z talerza, pomiń ten punkt, w przeciwnym razie ostrym nożem odetnij labraksom głowy.
Ułóż ryby w brytfance, do środka tuszki włóż po garści listków tymianku, rozgnieciony czosnek i po plasterku cytryny.
Skrop oliwą – zarówno wnętrze tuszki, jak i całe ryby.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piecz 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby).
Gotowe!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/10/labraks-pieczony-z-czosnkiem-i-tymiankiem