Wykonanie
Gnocchi, czyli malutkie włoskie kluseczki. Mają skład podobny do naszych kopytek, czyli
ziemniaki,
jajko i
mąka. Każdy region Włoch przyrządza je na inny sposób. Istnieją nawet gnocchi z
mąki gryczanej lub zielone, bo z dodatkiem
szpinaku. Dzisiejsze są tradycyjne z białej
mąki. Zjedlismy je z pieczenią ze
schabu i
sosem pieczarkowym.Składniki na 2-3 porcje:300 g ugotowanych
ziemniaków100 g
mąki1 małe
jajkosól (gdy
ziemniaki były gotowane w mundurkach)2 łyżeczki suszonego
majerankuPrzygotowanie:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę do
ziemniaków. Dodać
mąkę,
jajko,
sól i
majeranek. Zagnieść elastyczne ciasto. Ważne jest by gnocchi zrobić z ciepłych
ziemniaków. Ciasto wchłonie wtedy mniej
mąki i nasze kluseczki będą delikatniejsze w smaku.
Mąkę dodawać stopniowo. Ilość zależy od rodzaju
ziemniaków i wielkości
jajka. Na tę ilośćc dajmy naprawdę małe
jajko.Blat oprószyc
mąką. Odcinać po kawałku ciasta i formować wałeczki grubości kciuka. Z wałka odcinać 2 cm kawałeczki. Każdą kluseczke przeciętą częścią położyć na blacie i górną część kluseczki delikatnie przycisnać widelcem, żeby odbiły się
rylki widelca lub przetoczyć po grzbiecie widelca. Kluseczki formować bardzo sprawnie, bo ciasto nie może za długo leżeć. Jest bardzo delikatne i może zacząć się rozpływać.W dużym rondlu zagotować
wodę z
solą. Do wrzącej
wody partiami wrzucać kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Pasuje do nich każdy sos. Same z
masełkiem są równie pyszne. Smacznego!