ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z majerankiem

Gnocchi z majerankiem

nazwa

Wykonanie

Gnocchi, czyli malutkie włoskie kluseczki. Mają skład podobny do naszych kopytek, czyli ziemniaki, jajko i mąka. Każdy region Włoch przyrządza je na inny sposób. Istnieją nawet gnocchi z mąki gryczanej lub zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Dzisiejsze są tradycyjne z białej mąki. Zjedlismy je z pieczenią ze schabu i sosem pieczarkowym.
Składniki na 2-3 porcje:
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki
1 małe jajko
sól (gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach)
2 łyżeczki suszonego majeranku
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól i majeranek. Zagnieść elastyczne ciasto. Ważne jest by gnocchi zrobić z ciepłych ziemniaków. Ciasto wchłonie wtedy mniej mąki i nasze kluseczki będą delikatniejsze w smaku. Mąkę dodawać stopniowo. Ilość zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości jajka. Na tę ilośćc dajmy naprawdę małe jajko.
Blat oprószyc mąką. Odcinać po kawałku ciasta i formować wałeczki grubości kciuka. Z wałka odcinać 2 cm kawałeczki. Każdą kluseczke przeciętą częścią położyć na blacie i górną część kluseczki delikatnie przycisnać widelcem, żeby odbiły się rylki widelca lub przetoczyć po grzbiecie widelca. Kluseczki formować bardzo sprawnie, bo ciasto nie może za długo leżeć. Jest bardzo delikatne i może zacząć się rozpływać.
W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Do wrzącej wody partiami wrzucać kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Pasuje do nich każdy sos. Same z masełkiem są równie pyszne. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/03/gnocchi-z-majerankiem.html