Wykonanie
Po mojemu szagówki, moja pierwsza próba.Gdy zapytamy nasze mamy, jak się robi kopytka, to otrzymamy jakieś mgliste instrukcje typu : "weź
ziemniaki, ugotuj, dodaj
jajka,
mąkę i kulaj....". A ile tej mąki? No tak na oko - ile zabierze . A
jajko jedno czy dwa? A to zależy jakie
jaja i na ile
ziemniaków . I tak w kółko :)Tak więc zabierając się za swoje pierwsze kopytka posłużyłam się łopatologicznym przepisem ze strony ugotuj.to .
Składniki:1.25 kg
ziemniaków (najpopularniejsze u nas irgi i irysy będą odpowiednie)2 szklanki
mąki2
jajkasól.Przygotowanie:Ugotuj
ziemniaki. Gdy kontakt z
kartoflami nie będzie ci już groził poparzeniem, przepuść je przez praskę lub maszynkę prosto do miski i postaw w przewiewnym miejscu, żeby ostygły.Zanim zaczniesz zagniatać ciasto,
ziemniaki muszą być całkowicie zimne. W przeciwnym razie ciasto stanie się kleiste i rzadkie, i nawet zwiększenie ilości
mąki nic nie pomoże.Najbezpieczniej byłoby przygotować piure poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Przełóż więc zimne
ziemniaki na posypaną
mąką stolnicę, zrób w nich niewielkie wgłębienie, wbij
jajka i przesiej przez sitko 2/3
mąki, kilka
razy zamieszaj łyżką, a
potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Nawet jeśli ciasto wyda ci się nie dość ścisłe, nie dosypuj
mąki. Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk. Podziel je nożem na 6 równych kawałków i przełóż do miski.
Ż eby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko. Najpierw postaw na małym ogniu duży garnek do połowy napełniony
wodą, bo za jakieś 15-20 minut potrzebny ci będzie wrzątek. Posyp
mąką stolnicę, odkrawaj po kawałku ciasta i tocz wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując
mąką. Uformowane wałeczki (poza ostatnim) układaj z
boku lub z tyłu stolnicy. Chodzi o to, żeby pozostało na niej jak najwięcej miejsca. Ostatni wałeczek spłaszcz otwartą dłonią i, przytrzymując go palcami lewej ręki, skośnie pokrój na kopytka. Odsuwaj przy tym nożem kluski na bok, jednocześnie je rozdzielając, żeby się nie sklejały.Kiedy pokroisz drugi i trzeci wałeczek, zgarnij kopytka nożem na deskę lub duży półmisek, żeby zrobić miejsce na stolnicy. Jeśli
woda już się zagotowała, wrzuć do niej kopytka.
Posól wodę, zwiększ płomień i mieszaj kopytka drewnianą łyżką, prowadząc ją przy ściance garnka. Jak tylko
woda znowu zawrze, przerwij mieszanie i zmniejsz gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną, po czym wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak. Niech przez 2-3 minuty obciekają,
potem przełóż je do rondla i postaw na podgrzanej płytce, by nie stygły. Uzupełnij
wodę i
sól w dużym garnku i ugotuj resztę kopytek.