Wykonanie
Często zdarza C się, że zostaną
ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam!
Składniki:6
ziemniaków3 szklanki
mąki1
jajkosól do smakutłuszcz do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać
mąkę,
żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić na sztywno pianę z
białka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej
mąką, rozwałkować na grubość 4 mm i kroić romby przecinając środki. Formować chrusty i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Podawać do obiadu lub z kwaśną
śmietaną.