ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Pierogi ruskie
Dzień Dobry TVN »
Kopytka to jedno z moich ulubionych dań dziecińswa, choć i dziś są dla mnie mistrzostwem! Ile osób, tyle wariantów ich podania. Ja najczęściej wybieram te podsmażone na boczku, przypieczone… Mniam!
Składniki (2 duże talerze kopytek)
– 0,8 kg ziemniaków
– szklanka mąki mąki
jajko
sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem, tak aby nie było grudek. Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto). Następnie dodajemy do ziemniaków mąkę oraz jajko. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, które będzie odrywać nam się od ręki. Kiedy będzie zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, rolujemy je (o tak) i odcinamy kopytka.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/02/kopytka