ßßß Cookit - przepis na Kopytka – po prostu

Kopytka – po prostu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiałam obserwować w dzieciństwie jak wprawnymi dłońmi robi je babcia. Jak robi ruloniki, uderza w nie nożem robiąc płytkie skośne nacięcia. A potem wsuwałam solidną porcję, w przeciwieństwie do moich rówieśników nie z masłem i cukrem, a z sosem mięsnym. Moje dzieci są fanami tradycyjnej wersji z cukrem. Niestety do tej pory były zdane na smakowanie kopytek u innych – u mojej mamy, teściowej albo ostatnio u naszej wspaniałej cioci sąsiadki
Nie mogłam się jakoś zabrać za zrobienie kopytek – po porażce z kluskami śląskimi. Aż do dziś. Znalazłam pierwszy lepszy przepis – na stronie Tesco
i traktując go dość swobodnie zabrałam się do roboty. Dodawałam tyle mąki, aż uznałam, że nadają się do rolowania. I sukces! Kopytka nie rozleciały się podczas gotowania, są zwarte, ale po posmakowaniu okazuje się, że są miękkie i puszyste. Leon właśnie wsunął porcję z masłem i cukrem
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/30s
ISO
800
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/30s
ISO
800
Składniki :
800 g ugotowanych ziemniaków,
jajko
szklanka mąki
szczypta soli
Wykonanie :
ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść elastyczne ciasto – w razie potrzeby dodając mąki. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć ruloniki i pociąć na kopytka.
Wrzucać do gotującej się, osolonej wody i wyciągać, kiedy wypłyną na wierzch.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2383