Wykonanie
Kluski ziemniaczane z
mąką i
jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki..
Składniki:1 kg
ziemniaków1,5 szklanki
mąki2
jajkasólZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy
mąkę i
jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej
mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko odgrzane na patelni z
masłem i posypane
cukrem.