Wykonanie
Do kopytek tak jak do gnocchi gotujemy
ziemniaki w mundurkach !!! To jest rzecz obowiązkowa.
Potem szybko je obieramy aby z jeszcze ciepłych ugnieść ciasto.W ugniataniu ciasta tez ważne jest aby zrobić to szybko, bo jeżeli będziemy długo ugniatać to ciasto stanie się zbyt miękkie i będzie się źle formować :)
Aaaa i jeszcze jedno... Formowanie charakterystycznych gnocchi. Niestety nie wiem jak się to robi, ale na ratunek przyszło YouTube i genialny Włoch który idealnie pokazał jak takie kluseczki formować :)Tutaj link : http://www.youtube.com/watch?v=LRmPcaGAG0s
Gnocchi według przepisu Basi wyszły idealnie, były miękkie a wraz z sosem rozpływały się w ustach :) Oto przepis na nie:1 kg
ziemniaków200 g
mąki1
jajko1 łyżeczka
soliZiemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy je i zdejmujemy z jeszcze ciepłych skórę.Przeciskamy je przez praske na stolnicę. Dodajemy roztrzepane
jajko i
mąkę z
solą formując szybko ciasto. Dalej takie ciasto dzielimy na części i rolujemy wałki. Z wałków wycinamy charakterystyczne kwadraciki, z których formujemy gnocchi, jak to jest pokazane w filmiku :)