Wykonanie
W ogóle nie rozumiem osób, którym jego zapach i smak przeszkadza. Ja jestem w
czosnku po prostu zakochana. Na szczęście Ł. ma tak samo. Zapytałam go wczoraj, czy woli rogaliki z
czekoladą, czy z
czosnkiem i sami widzicie co wybrał. Bułeczki są bardzo maślane, puszyste w środku i kruche z wierzchu. Idealne na śniadanie (przełożone
wędliną lub ulubionym
serkiem), obiad (z
kurczakiem,
karkówką), czy kolację (z kufelkiem zimnego
piwa). Stanowią bardzo pyszny dodatek do dań z grilla.Składniki:250 ml
mleka1/3 kostki
masła1 łyżka
cukru30 g świeżych
drożdży500 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
solinadzienie100 g
masła5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziegoszczypta
soliszczypta
pieprzuponadto
białko do posmarowania
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy go niego
mleko i chwilkę całość podgrzewamy (nie zagotowujemy). W letniej mieszaninie rozpuszczamy
drożdże. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, wsypujemy
cukier i szczyptę
soli. Wlewamy aktywne
drożdże i wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1-2 godziny).Przygotowujemy nadzienie.
Masło ucieramy z
solą i
pieprzem. Dodajemy
czosnek niedźwiedzi i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Łączymy składniki. Gotowe
masło przekładamy na folię spożywczą. Zwijamy je w rulon i związujemy z obu stron (jak
cukierka). Następnie całość owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokąty o wielkości około 10cm x 15cm. Placki nacinamy do 1/3 długości, co 1cm. Na środku ciasta układamy po plasterku nadzienia, lekko je spłaszczamy. Zwijamy rogaliki zaczynając od niepociętego
boku. Bułeczki smarujemy
białkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.