ßßß Cookit - przepis na OPONKI Z SEREM

OPONKI Z SEREM

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pączki serowe. Moja mama często kupowała je w cukierni i gdy wracałyśmy razem do domu (ja ze szkoły, ona z pracy), to potrafiłyśmy zjeść całą paczuszkę w autobusie. Dziś przedstawiam przepis na domowe oponki z dodatkiem białego sera właśnie. Bardzo lekkie i pulchne, pokryte złocistą skórką. Znikają ze stołu błyskawicznie. Co tu dużo mówić, po prostu wyszły genialnie! Ostrzegam - nie poprzestaniecie na jednym pączku!
Obowiązują te same zasady, co przy smażeniu pączków (choć do oponek zamiast drożdży dodaje się sodę oczyszczoną). Koniecznie zajrzyjcie tutaj: PĄCZKI - PORADY .
Składniki (15 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
250 g sera białego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki śmietany kwaśnej (np. 12%)
zest z 1 cytryny
1 łyżka rumu
ponadto
2 kostki smalcu
1/2 litra oleju rzepakowego
cukier puder do oprószenia
Ser mielimy dwukrotnie. Do gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę, cukry, żółtka, sodę oczyszczoną, śmietanę, rum i skórkę z cytryny. Zagniatamy jednolite, dość rzadkie ciasto. Odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło,
W szerokim i płytkim rondelku rozgrzewamy olej i smalec. Możemy umieścić w naczyniu termometr cukierniczy, co umożliwi nam utrzymanie stałej temperatury tłuszczu (optymalna temperatura smażenia wynosi 170*C).
Jeśli nie mamy termometru cukierniczego możemy wykonać dwie, bardzo proste próby. Próba dłoni - jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem, to znak, że możemy zacząć smażyć pączki. Próba ciasta(bezpieczniejsza) - wrzucamy na rozgrzany olej mały kawałek chleba lub odrywamy kawałek ciasta na oponki, który powinien szybko wypłynąć na powierzchnię i zarumienić się w ciągu 1 minuty. Pamiętajmy jednak, żeby ten testowy kawałek wyłowić, aby się nie spalił.
Ciasto na oponki przenosimy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy je na grubość 1-1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Następnie kieliszkiem robimy w centrum otwór. Gotowe pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (warto zachować odstęp między oponkami, gdyż będą jeszcze rosły podczas smażenia). Ciastka smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wystudzone oponki oprószamy hojnie cukrem pudrem.
Kawałki ciasta , które pozostały (środki oponek) możemy również usmażyć. Od razu po wyłowieniu ich z tłuszczu przekładamy je do miseczki z białym cukrem. Obtaczamy je.
Zarówno oponki jak i mini-pączusie podajemy z ulubioną konfiturą.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/oponki-z-serem.html