Wykonanie
W tym roku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek
serowych.Smażyłam już małe pączki, wkrótce będą też
faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami.Inspiracja Ivka w kuchni .
Składniki:250 g
białego sera półtłustego250 g
mąki pszennej50 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
żółtka1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
spirytusu lub
octu125 ml kwaśniej
śmietanyDodatkowo:tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach
smalcucukier puder do posypania
Wykonanie:
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito.
Mąkę przesiewamy razem z
sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym
mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru.Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy
cukrem pudrem.