Wykonanie
W tym roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni,
pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki
drożdżowe . Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie
białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera
drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne.Pączki
seroweSkładniki:250 g
białego sera półtłustego250 g
mąki pszennej50 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
żółtka1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
spirytusu lub
octu125 ml kwaśniej
śmietanyDodatkowo:tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach
smalcucukier puder do posypania
Wykonanie:
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito.
Mąkę przesiewamy razem z
sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym
mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka.W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru.Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy
cukrem pudrem.