Oponki serowe to pyszna przekąska na Tłusty Czwartek, choć i bez tej okazji warto je przygotować. Są miękkie, nie za słodkie i bardzo smaczne . Sekret ich smaku tkwi w cieście na samych żółtkach. Spróbujecie?Składniki:500 g sera białego półtłustego500 g mąki pszennej4 żółtka120 g cukru2 łyżeczki domowego cukru waniliowego1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka spirytusu lub octu220 ml śmietany 12 %1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)4 łyżki cukru pudru (do posypania)Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!