Wykonanie
Czas karnawałowych imprez trwa więc nie może na nich zabraknąć
serowych oponek, które od zawsze kojarzą się mi z karnawałem. Szybkie i łatwe w wykonaniu zachwycą gości lekkością i smakiem.Ciasto bardzo proste, oponki pięknie wyrastają w czasie smażenia i najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
500 g
mąki pszennej500 g
sera białego półtłustego1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego4
żółtka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
octuMąkę przesiać na stolnicę, dodać przeciśnięty przez praskę
ser biały oraz pozostałe składniki.Zagnieść jednolite ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość 1-1 , 5 cm i wykrawać szklanką okrągłe kółka w których wykrawać małe otworki.
Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem i smażyć oponki z każdej strony.Usmażone oponki odsączyć na papierowej serwetce i posypać
cukrem pudrem.Smacznego!!