Wykonanie
Dziś jest dzień dobrych wiadomości... od rana coś poprawia mi humor :-) i dobrze, co jakiś czas każdy potrzebuje takiego zastrzyku dobrej energii :-) oczywiście nie ukrywam, że najlepszą pigułką na poprawę nastroju jest moja córcia, ale akurat w tym temacie im więcej powodów do radości, tym lepiej... To dla utrzymania całodziennego poziomu zadowolenia spełniam obietnicę - przepis na oponki...SKŁADNIKI300 g
sera białego400 g
mąki pszennej2
żółtka1 całe
jajko2 łyżeczki
sody1
cukier waniliowy80 g
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
octu1 1/2 kg
smalcu do smażeniaMieszamy suche składniki razem, następnie rozcieramy dokładnie z
serem i
margaryną, a na koniec dodajemy
jajko,
żółtka,
ocet i zagniatamy. Ciasto dzielimy ma mniejsze porcje; każdą wałkujemy na grubość ok. 7 mm, a następnie wycinamy kółka, a w nich mniejsze - i tak powstają oponki.
Oczywiście skrawki, które zostaną sklejamy razem i znów wałkujemy... Musicie uważać, żeby surowe oponki nie były zbyt obficie obsypane
mąką - będzie się przypalała w gorącym tłuszczu, a
ciastka będą gorzkie...W dużym garnku rozpuszczamy
smalec i na dobrze rozgrzany wrzucamy partiami (po 6 -7 sztuk) oponki; smażymy po 3 minuty z każdej strony.
P.S.Żeby
mieć pewność, że tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany wrzućcie kawałek ciasta - jeśli zacznie się zachowywać jak musująca tabletka, będzie to oznaczało, że jest gotowy do smażenia.Jeśli podczas smażenia uznacie, że
smalec rozgrzał się nadmiernie (gwałtownie zaczyna dymić, ciemnieje) wrzućcie do niego kilka kawałków surowego
ziemniaka - obniży temperaturę tłuszczu, przez co oponki nie spalą się.