Wykonanie
Smaku słodkości smażonych w głębokim tłuszczu nie da się uzyskać w inny sposób. Dlatego czasem trzeba się poświęcić :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty, warto podwoić ilość składników i usmażyć z górką:)
Składniki na około 15 oponek:200 g
białego sera1
jajko2 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5łyżeczka
sody oczyszczonej1-1,5 szklanki
mąki pszenneDodatkowo:
olej do smażenia (1l
oleju rzepakowego)
cukier puderWszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwarte, miękkie i nie klejące ciasto - w razie potrzeby podsypywać
mąką. Rozwałkować na około 0,5cm i wykrawać koła przy pomocy szklanki. Małym kieliszkiem wycinać w środku koła by powstała oponka. Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)