Wykonanie
Małe pączusie
serowe to dla nas najlepsze rozwiązanie do weekendowej
kawy. Szukam smaku, który za mną 'chodzi' od kiedy z przyjaciółmi zakupiliśmy
serowe pączusie w miejscowej
cukierni. Nie jest to jeszcze ten smak, który mam w pamięci. Bardziej są to całuski, które robiła moja ciocia, ale są pyszne i warte wypróbowania:)
Składniki na spory talerz:250 g zmielonego
białego sera1
jajko2 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5łyżeczka
sody oczyszczonej1-1,5 szklanki
mąki pszenneDodatkowo:
olej do smażenia (1l
oleju rzepakowego)Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwarte, miękkie i nie klejące ciasto - w razie potrzeby podsypywać
mąką. Rozwałkować na około 0,5cm i wykrawać małym kieliszkiem okrągłe placuszki, które ładnie rosną podczas smażenia. Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)