Wykonanie
Zapraszam na pyszny domowy pasztet na kruchym cieście. Maślane ciasto przygotowane jest na zdrowych mąkach- orkiszowej i gryczanej. Jest bardzo kruche i idealnie współgra z masą
pasztetową pełną równie zdrowych co pysznych dodatków-
młodej marchewki,
pieczarek,
natki pietruszki i
ciecierzycy. Fajnym dodatkiem, który nadaje całej potrawie nie tylko ciekawego smaku, ale i wizualnego wyrazu, są kostki
sera feta z
bazylią i
oregano. Polecam smakowicie :) .Składniki na ciasto:· 2 szklanki
mąki (1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1 szklanka
mąki gryczanej)· 200 g zimnego
masła· 1
jajko· Łyżeczka
soli· Łyżeczka
proszku do pieczenia· 4 łyżki zimnej
wodyŁączymy ze soną
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Całość siekamy z
masłem. Dodajemy
jajko i
wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.Farsz:Składniki:· 2 duże uda z
kurczaka· 200 g
boczku· 200 g
wątróbki· 1
marchewka· 1
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
pieprzu· kilka ziaren
ziela angielskiego·
sól- 1 łyżeczka·
pieprz mielony - 1/2 łyżeczki· 1 łyżka
octu balsamicznego· 1/2 dużej
cebuli· 120 g ugotowanej
ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)·
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżki·
olej rzepakowy 1/4 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia· 3
żółtka· pęczek
natki pietruszki· 2
marchewki i 200 g
pieczarek· 300 g
sera feta Arla Apetina w kostkach z
bazylią i
oregano· kilka łyżeczek
musztardy chrzanowejUdka i
boczek gotujemy w wywarze z
marchewką,
pietruszką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu.Na patelni na odrobinie
oleju smażymy na złoto drobno posiekaną
cebulę.Na patelni, na której smażyliśmy
cebulę obsmażamy
wątróbkę.2
marchewki i 200 g
pieczarek ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na złoto na odrobinie
oleju.Przestudzone udka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka,
wątróbkę,
boczek,
cebulę,
pietruszkę,
marchewkę z gotowania
mięsa, zezłoconą
marchewkę i
pieczarki oraz
ciecierzycę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
żółtka,
olej i drobno posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
octem balsamicznym,
solą oraz
pieprzem.Formę na tartę (28 x 20 cm) smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Przekładamy do niej cienko rozwałkowane ciasto- wylepiamy nim dno i boki. Spód nakłuwamy widelcem.Smarujemy
musztardą. Na ciasto przekładamy masę
pasztetową. Wciskamy w nią kostki
fety. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 190 stopni, termoob ieg. Smacznego!