ßßß Cookit - przepis na Pasztet na kruchym cieście z serem feta z bazylią i oregano

Pasztet na kruchym cieście z serem feta z bazylią i oregano

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny domowy pasztet na kruchym cieście. Maślane ciasto przygotowane jest na zdrowych mąkach- orkiszowej i gryczanej. Jest bardzo kruche i idealnie współgra z masą pasztetową pełną równie zdrowych co pysznych dodatków- młodej marchewki, pieczarek, natki pietruszki i ciecierzycy. Fajnym dodatkiem, który nadaje całej potrawie nie tylko ciekawego smaku, ale i wizualnego wyrazu, są kostki sera feta z bazylią i oregano. Polecam smakowicie :) .
Składniki na ciasto:
· 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki gryczanej)
· 200 g zimnego masła
· 1 jajko
· Łyżeczka soli
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki zimnej wody
Łączymy ze soną mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Farsz:
Składniki:
· 2 duże uda z kurczaka
· 200 g boczku
· 200 g wątróbki
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren pieprzu
· kilka ziaren ziela angielskiego
· sól- 1 łyżeczka
· pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
· 1 łyżka octu balsamicznego
· 1/2 dużej cebuli
· 120 g ugotowanej ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)
· gałka muszkatołowa – 1/2 łyżki
· olej rzepakowy 1/4 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia
· 3 żółtka
· pęczek natki pietruszki
· 2 marchewki i 200 g pieczarek
· 300 g sera feta Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano
· kilka łyżeczek musztardy chrzanowej
Udka i boczek gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę.
Na patelni, na której smażyliśmy cebulę obsmażamy wątróbkę.
2 marchewki i 200 g pieczarek ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na złoto na odrobinie oleju.
Przestudzone udka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, cebulę,pietruszkę,marchewkę z gotowania mięsa, zezłoconą marchewkę i pieczarki oraz ciecierzycę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Formę na tartę (28 x 20 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej cienko rozwałkowane ciasto- wylepiamy nim dno i boki. Spód nakłuwamy widelcem.Smarujemy musztardą. Na ciasto przekładamy masę pasztetową. Wciskamy w nią kostki fety. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 190 stopni, termoob ieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/pasztet-na-kruchym-ciescie-z-serem-feta.html