Wykonanie
Kanapka z domowym pasztetem to bardzo fajne śniadanie, do tego świeży
pomidor, czy
kiszony ogórek, a może odrobina
musztardy- kto co lubi.Przedstawię dziś moją wersję pasztetu z
kurczaka, z warzywami i bez
podrobów, ale z dużą ilością
majeranku. Taki pasztet lubię najbardziej.Składniki:4 tylne ćwiartki z
kurczaka3
marchewkiSeler2
pietruszkiCebula3
listki laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegoSólPieprzDość sporo
majerankuSucha
bułka + szklanka
wodyJajko150g gotowanego
boczku bez skóryWykonanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć włożyć do garnka z
wodą, dodać umyte i obrane warzywa, listki i ziele. Gotować mniej więcej godzinę.Po ugotowaniu odcedzić, zostawić tylko
kurczaka,
marchewkę,
seler i
pietruszki, resztę wyrzucić.
Bułkę namoczyć w szklance
wodyMięso obrać z kości i chrząstek, zmielić, zmielić też
marchewkę,
seler i
pietruszkę, jak również
boczek. Dodać
bułkę razem z
wodą i
jajko. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Wszytskie składniki dokładnie wymieszać.Przełożyć do podłużnej blaszki wysmarowanej
olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.