Wykonanie
Wilgotny, delikatny, lekko
pietruszkowy. A co najważniejsze wiem, co do niego włożyłam. Polecam ;) .
Składniki:· duży
kurczak· 0,5 kg
boczku· 0,5 kg
wątróbki drobiowej· 2
marchewki·
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
ziela angielskiego·
sól·
pieprz· 2 duże
cebule· 1
bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze
spod gotowania
kurczaka· duży pęczek
natki pietruszki·
sos sojowy ciemny -8 łyżek·
imbir·
gałka muszkatołowa·
śmietana 18% - 200 g·
olej rzepakowy ok. 1/4 szklanki· 4
jajkaKurczaka gotujemy w wywarze z
marchewką,
pietruszką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu. Na patelni na odrobinie
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy
wątróbkę i obsmażamy. Następnie na tej samej patelni obsmażamy pokrojony w plasterki
boczek.
Bułkę moczymy w wywarze
spod gotowania
kurczaka. Przestudzonego
kurczaka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka,
wątróbkę,
boczek,
pietruszkę,
marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu
bułkę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
jajka,
olej,
śmietanę, bardzo drobno posiekaną
pietruszkę. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
imbirem,
sosem sojowym,
solą oraz
pieprzem. Przekładamy do wysmarowanych
olejem i obsypanych
bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy
wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!