ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem

Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Pyszny pasztet w świątecznej odsłonie z dodatkiem wiosennego szczypiorku prosto z ogródka wykończony plastrami boczku. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Zapraszam!
Składniki:
duży kurczak
0,6 kg łopatki wieprzowej
0,6 kg wątróbki drobiowej
2 marchewki
pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
2 duże cebule
olej rzepakowy do smażenia
1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
sos sojowy 8 łyżek
imbir
gałka muszkatołowa
śmietana 18% - 200 g
7 jajek
5 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
boczek gotowany w cienkich plastrach
2 pęczki szczypiorku
Łopatkę obsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Kurczaka i łopatkę gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, wywar i śmietanę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami boczku. Masę wygładzamy odrobiną wywaru spod gotowania kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/pyszny-pasztet-w-swiatecznej-odsonie-z.html