Wykonanie
Pyszny pasztet w świątecznej odsłonie z dodatkiem wiosennego
szczypiorku prosto z ogródka wykończony plastrami
boczku. Nie może zabraknąć go na świątecznym
stole. Zapraszam!Składniki:duży
kurczak0,6 kg
łopatki wieprzowej0,6 kg
wątróbki drobiowej2
marchewkipietruszka2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprz2 duże
cebuleolej rzepakowy do smażenia1
bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze
spod gotowania
kurczakasos sojowy 8 łyżek
imbirgałka muszkatołowaśmietana 18% - 200 g7
jajek5 łyżek
wywaru z gotowania
kurczakaboczek gotowany w cienkich plastrach2 pęczki
szczypiorkuŁopatkę obsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego
oleju.
Kurczaka i
łopatkę gotujemy w wywarze z
marchewką,
pietruszką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu. Na patelni na odrobinie
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy
wątróbkę i obsmażamy.
Bułkę moczymy w wywarze
spod gotowania
kurczaka. Przestudzonego
kurczaka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka,
wątróbkę,
łopatkę,
pietruszkę,
marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu
bułkę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
jajka,
wywar i
śmietanę. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
imbirem,
sosem sojowym,
solą oraz
pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami
boczku. Masę wygładzamy odrobiną
wywaru spod gotowania
kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!