Wykonanie
            
Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l 
wody-
seler, 
por, 
pietruszka-
marchewka-kilka 
suszonych grzybów-kilka ząbków 
czosnku-opalona 
cebula-
ziele angielskie, 
listek laurowy-
sól, 
pieprz

Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg 
mięsa wieprzowegoi 2 ćwiartek z 
kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki 
mąki ( ok. 1/2 kg )-4 
jajka-5 
żółtek
W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy 
mięso.

Wyciągamy 
mięso, 
cebulę, 
czosnek i pół 
marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.

W maszynce mielimy 
mięsa, 
marchewkę, 
cebulę i 
czosnek.Dodajemy jedno 
jajko, przyprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.

Do 
mąki dodajemy 
jajka i 
żółtka i zagniatamy ciasto.Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.

Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.Technika dowolna.Na ciasto nakładamy farsz.

Formujemy pierogi.Kształt i wielkość do wyboru.


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej 
wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.Gotujemy ok. 10 minut.

Gotowe.

Smacznego!