Wykonanie
Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l
wody-
seler,
por,
pietruszka-
marchewka-kilka
suszonych grzybów-kilka ząbków
czosnku-opalona
cebula-
ziele angielskie,
listek laurowy-
sól,
pieprzDo pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg
mięsa wieprzowegoi 2 ćwiartek z
kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki
mąki ( ok. 1/2 kg )-4
jajka-5
żółtekW przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy
mięso.
Wyciągamy
mięso,
cebulę,
czosnek i pół
marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.
W maszynce mielimy
mięsa,
marchewkę,
cebulę i
czosnek.Dodajemy jedno
jajko, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.
Do
mąki dodajemy
jajka i
żółtka i zagniatamy ciasto.Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.Technika dowolna.Na ciasto nakładamy farsz.
Formujemy pierogi.Kształt i wielkość do wyboru.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.Gotujemy ok. 10 minut.
Gotowe.
Smacznego!