Wykonanie
Pomieszanie
mięsa wołowego i wieprzowego
daje nam bardzo ciekawy intensywny smak rosołu. Musiałam wypróbować również taką wersję i
mogę powiedzieć że smakował wybornie.
składniki na 4 porcje0,50 dag
mięsa wołowego1
żeberko wieprzowe4
marchewki2
pietruszki1
seler1
por1
cebula3
liście laurowe2 ząbki
czosnkukilka ziaren
ziela angielskiegonatka pietruszkisól i
pieprzskładniki na kluseczki2 szklanki
mąki3
jajkaodrobina
wodysólprzepis na rosół
Mięso wołowe i
żeberko opłukujemy, zalewamy zimną
wodą (około 2 litry ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy
mięso zmięknie dodajemy oczyszczoną i opłukaną
włoszczyznę, przypieczoną na blasze
cebulę,
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania rosół solimy do smaku. Podajemy na talerzu z domowymi kluseczkami, posypujemy
natką pietruszki.przepis na kluseczki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wbijamy
jajka i dodajemy odrobinę
wody, zarabiamy rękami dość twarde ciasto. Ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach, rozkładamy na ściereczce i chwilę podsuszamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.