Wykonanie
PDF
Na blogu pojawił się już przepis na domowy rosół idealny na kaca. Wraz ze zbliżającą się zimą tym razem wrzucam przepis na idealnie rozgrzewający rosół wołowy z domowym
makaronem.Składniki na rosół:duży kawałek
wołowiny rosołowej3 - 4
marchewkiśrednia
cebulabiała część
porakawałek
selera2
pietruszkiliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnisty
sólnatka pietruszki i
lubczykSkładniki na
makaron:2 szklanki
mąkijajkoszczypta
soliszklanka letniej
wodyPrzygotowanie:1.
Wołowinę dokładnie myjemy w zalewamy zimną
wodą. Wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotuje, wtedy zbieramy szumowiny.2. Dodajemy warzywa w całości.
Cebulkę najpierw opalamy nad ogniem lub przypalamy na patelni/w piekarniku. Dodajemy także
ziele angielskie,
pieprz i
liść laurowy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2-ch godzin. Wtedy dodajemy
sól i pozostawiamy na małym ogniu.3.
Mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą
soli. Dodajemy
jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto . Dodajemy powoli
wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być odrobinę twarde. Ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm. zwijamy w rulon i kroimy w paski. Przesypujemy
mąką i odstawiamy do przeschnięcia ok 20 minut.4. W tym czasie gotujemy
wodę z odrobiną
soli.
Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 - 12 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna
wodą.5. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku. Oraz dodajemy
natkę pietruszki i liście
lubczyku. Podajemy gorący z
makaronem i warzywami oraz
mięsem pokrojonymi w kostkę.Smacznego!!!PDF