ßßß Cookit - przepis na Rosół wołowy

Rosół wołowy

nazwa

Wykonanie

PDF
Na blogu pojawił się już przepis na domowy rosół idealny na kaca. Wraz ze zbliżającą się zimą tym razem wrzucam przepis na idealnie rozgrzewający rosół wołowy z domowym makaronem.
Składniki na rosół:
duży kawałek wołowiny rosołowej
3 - 4 marchewki
średnia cebula
biała część pora
kawałek selera
2 pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
natka pietruszki i lubczyk
Składniki na makaron:
2 szklanki mąki
jajko
szczypta soli
szklanka letniej wody
Przygotowanie:
1. Wołowinę dokładnie myjemy w zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotuje, wtedy zbieramy szumowiny.
2. Dodajemy warzywa w całości. Cebulkę najpierw opalamy nad ogniem lub przypalamy na patelni/w piekarniku. Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2-ch godzin. Wtedy dodajemy sól i pozostawiamy na małym ogniu.
3. Mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto . Dodajemy powoli wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być odrobinę twarde. Ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm. zwijamy w rulon i kroimy w paski. Przesypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia ok 20 minut.
4. W tym czasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 - 12 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
5. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Oraz dodajemy natkę pietruszki i liście lubczyku. Podajemy gorący z makaronem i warzywami oraz mięsem pokrojonymi w kostkę.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/12/roso-woowy.html