ßßß
Na blogu pojawił się już przepis na domowy rosół idealny na kaca. Wraz ze zbliżającą się zimą tym razem wrzucam przepis na idealnie rozgrzewający rosół wołowy z domowym makaronem.Składniki na rosół:duży kawałek wołowiny rosołowej3 - 4 marchewkiśrednia cebulabiała część porakawałek selera2 pietruszkiliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnistysólnatka pietruszki i lubczykSkładniki na makaron:2 szklanki mąkijajkoszczypta soliszklanka letniej wodyPrzygotowanie:1. Wołowinę dokładnie myjemy w zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotuje, wtedy zbieramy szumowiny.2. Dodajemy warzywa w całości. Cebulkę najpierw opalamy nad ogniem lub przypalamy na patelni/w piekarniku. Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2-ch godzin. Wtedy dodajemy sól i pozostawiamy na małym ogniu.3. Mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto . Dodajemy powoli wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być odrobinę twarde. Ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm. zwijamy w rulon i kroimy w paski. Przesypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia ok 20 minut.4. W tym czasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 - 12 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą.5. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Oraz dodajemy natkę pietruszki i liście lubczyku. Podajemy gorący z makaronem i warzywami oraz mięsem pokrojonymi w kostkę.Smacznego!!!PDF