Wykonanie
Na święta Wielkiej Nocy zawsze robiono w moim domy pyszną zupę, barszcz biały. Babcia od strony taty (Kujawianka) mówiła na nią żurek. Od zawsze trwał
spór słowny żur, czy barszcz. Dla mnie nie było większej różnicy, jako dziecko nie lubiłam jej i już. Z biegiem lat moje gusta kulinarne zmieniały się i ewoluowały. Dojrzałam do
żurku i zajadam zawsze ze smakiem. Robię go czasem na Nowy Rok, z wiadomych przyczyn :) Zawsze na domowym zakwasie, z
białą kiełbasą,
boczkiem i
jajem. W tym roku postanowiłam zrobić wersję wegetariańską, zdecydowanie lżejszą z uwagi na moją córkę. Zagłębiłam się również w różnice
między żurem a barszczem
białym. Podstawowa różnica to zakwas, żurek robi się na żytnim, barszcz zaś na pszennym. Żurek jest bardziej kwaśny i bardziej intensywny w smaku, bywa tez bardziej tłusty, robiony na wędzonce. Co do dodatków to przyznam szczerze, że dla mnie nie odgrywają większego znaczenia. Każdy podaje wedle gustu - z
jajkiem,
białą kiełbasą,
grzybami czy
ziemniakami. Moim zdaniem różnica tkwi w bazie czyli w zakwasie.
ZAKWAS:Skład:1/2 szklanki
mąki żytniej1/2 litra zimnej przegotowanej
wody lub
wody źródlanej1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego2 ziarenka
pieprzu2 ząbki
czosnkuSkładniki wymieszać w szklanym lub kamionkowym naczyniu i odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
ŻUREK:Skład:zakwas1,5 litra
wody1
marchewka1
pietruszkakawałek
selerapor3-4 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe2 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonego
majerankukilka
suszonych grzybów2 łyżki
oleju1 łyżka
chrzanu2-3 łyżki gęstej
śmietany 18% (opcjonalnie)4
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz do smakuA oto jak robimy żur:1. Jarzyny obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zagotować w wodzie z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim i
czosnkiem.2. Gdy warzywa będą miękkie odcedzić
wywar.3.
Grzyby przpłukać, zalać wolą i gotować z odrobiną
masła około 30 minut.4. Dodać zakwas (około 0,5 litra, najlepiej dodawać porcjami próbując aby zupa nie była za kwaśna). Dodać
grzyby. Gotować 15 minut minut, doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Do
śmietany dodać
chrzan i kilka łyżek zupy, dolać do zupy.5. Podawać z pokrojonym
jajkiem.Zakwas przed dodaniem do
wywaru trzeba dokładnie wymieszać. Ja wyjmuję także ząbki
czosnku i po prostu wyrzucam.
Zwiastun wiosny :)
Smacznego!H.