Wykonanie
            Na święta Wielkiej Nocy zawsze robiono w moim domy pyszną zupę, barszcz biały. Babcia od strony taty (Kujawianka) mówiła na nią żurek. Od zawsze trwał 
spór słowny żur, czy barszcz. Dla mnie nie było większej różnicy, jako dziecko nie lubiłam jej i już. Z biegiem lat moje gusta kulinarne zmieniały się i ewoluowały. Dojrzałam do 
żurku i zajadam zawsze ze smakiem. Robię go czasem na Nowy Rok, z wiadomych przyczyn :) Zawsze na domowym zakwasie, z 
białą kiełbasą, 
boczkiem i 
jajem. W tym roku postanowiłam zrobić wersję wegetariańską, zdecydowanie lżejszą z uwagi na moją córkę. Zagłębiłam się również w różnice 
między żurem a barszczem 
białym. Podstawowa różnica to zakwas, żurek robi się na żytnim, barszcz zaś na pszennym. Żurek jest bardziej kwaśny i bardziej intensywny w smaku, bywa tez bardziej tłusty, robiony na wędzonce. Co do dodatków to przyznam szczerze, że dla mnie nie odgrywają większego znaczenia. Każdy podaje wedle gustu - z 
jajkiem, 
białą kiełbasą, 
grzybami czy 
ziemniakami. Moim zdaniem różnica tkwi w bazie czyli w zakwasie.

ZAKWAS:Skład:1/2 szklanki 
mąki żytniej1/2 litra zimnej przegotowanej 
wody lub 
wody źródlanej1 
listek laurowy2 ziarenka 
ziela angielskiego2 ziarenka 
pieprzu2 ząbki 
czosnkuSkładniki wymieszać w szklanym lub kamionkowym naczyniu i odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

ŻUREK:Skład:zakwas1,5 litra 
wody1 
marchewka1 
pietruszkakawałek 
selerapor3-4 ziarenka 
ziela angielskiego2 
listki laurowe2 ząbki 
czosnku2 łyżeczki suszonego 
majerankukilka 
suszonych grzybów2 łyżki 
oleju1 łyżka 
chrzanu2-3 łyżki gęstej 
śmietany 18% (opcjonalnie)4 
jajka ugotowane na twardo
sól, 
pieprz do smakuA oto jak robimy żur:1. Jarzyny obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zagotować w wodzie z liśćmi laurowymi, 
zielem angielskim i 
czosnkiem.2. Gdy warzywa będą miękkie odcedzić 
wywar.3. 
Grzyby przpłukać, zalać wolą i gotować z odrobiną 
masła około 30 minut.4. Dodać zakwas (około 0,5 litra, najlepiej dodawać porcjami próbując aby zupa nie była za kwaśna). Dodać 
grzyby. Gotować 15 minut minut, doprawić 
solą, 
pieprzem i 
majerankiem. Do 
śmietany dodać 
chrzan i kilka łyżek zupy, dolać do zupy.5. Podawać z pokrojonym 
jajkiem.Zakwas przed dodaniem do 
wywaru trzeba dokładnie wymieszać. Ja wyjmuję także ząbki 
czosnku i po prostu wyrzucam.


Zwiastun wiosny :)

Smacznego!H.