Wykonanie
Zapraszam na pyszne i pomysłowe ciasto nawiązujące swoim wyglądem do popularnego deseru na zimno zwanego chatką Baby Jagi. Dzisiejsza wersja jest jego nieco zdrowszym odpowiednikiem, a wnętrze chatki ukrywa słodką niespodziankę. Jako że biorę udział w kampanii "Mam kota na punkcie
mleka" środek chatki postanowiłam - tak dla żartu- w zbogacić
ciasteczkowym kotkiem ;) . Całość przygotujecie bardzo szybko, a efekt wizualny i smakowy na pewno Was zadowoli. Masę
ciastkową, jak też krem jaglany przygotowałam na bazie
mleka. To właśnie ono i inne
przetwory mleczne (jak chociażby użyty w przepisie
serek śmietankowy) są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego często po nie sięgam i wykorzystuję w wielu swoich przepisach- w tym na zdrowe słodkości.Składniki:· 125 g
masła· 2 łyżki
kakao· ½ szklanki
mleka· ½ szklanki ksylitolu/ lub
cukru· 340 g
herbatników pełnoziarnistychMasa jaglana:· 100 g
kaszy jaglanej· 1,5 szklanki
mleka· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 250 g
serka twarogowego- kremowego naturalnego· 1/4 szklanki ksylitolu/
cukru pudru·
galaretka pomarańczowawiórki kokosowe do posypania
Mleko zagotowujemy z
masłem,
ksylitolem (lub jeśli wolicie -
cukrem)i
kakao. Do ciepłej masy dodajemy zmielone
herbatniki. 3/4 masy rozkładamy na kształt prostokąta na desce pokrytej papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce.Z pozostałej części masy wałkujemy drugi placek i za pomocą foremek wycinamy kotki.Kotki układamy w 2-3 rzędach - jeden na drugim i schładzamy w lodówce. Długość złączonych
rzędów musi odpowiadać długości krótszego
boku przygotowanego wcześniej prostokąta, będącego bazą chatki.Krem-
kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się
mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu-
kasza musi wchłonąć cały płyn. Gorącą
kaszę blendujemy na gładką masę z
serkiem,
galaretką,
ksyliotlem (lub
cukrem) i ekstraktem
waniliowym. Lekko tężejącą masę przekładamy na schłodzony spód. Pośrodku układamy rządek kotków. Za pomocą papieru formujemy chatkę - musimy złączyć ze sobą przeciwległe krótsze brzegi placka nadając kształt piramidki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Dokładnie schładzamy. Smacznego!
Link do strony z konkursem