Wykonanie
Witajcie w Nowy 2016 Roku!Ciasto Chatka Puchata było na mojej liście "do zrobienia" od kilku lat. Na tej liście było też ciasto fale dunaju i ciasto zebra, został mi jeszcze do zrobienia metrowiec. Żadne z tych ciast nie było znane w mojej niedużej rodzince. Chatka Puchatka pozytywnie nas zaskoczyła i wbrew pozorom to ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepsze jest na drugi dzień, również wtedy wygląda efektowniej (swoje zdjęcia robiłam trochę zbyt szybko).
500 g
twarogu wiaderkowegokostka miękkiego
masła 200 gszklanka
cukru pudrułyżka
kakao30
herbatnikówpolewa :50 g
masłapół szklanki
cukrułyżka
kakao2 łyżki
mleka+posypki
cukrowe, barwnik perłowyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodać
twaróg.Masę podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać
kakao, a
potem zmiksować.Na folii aluminiowej rozłożyć 3
rzędy herbatników (patrz instrukcja zdjęciowa niżej).Wysmarować je białą masę (zostawić trochę masy na później, około 3 łyżki).Przykryć kolejną warstwą
herbatników, na które wyłożyć masę ciemną,Na środku masy zrobić pasek z białej masy, którą wcześniej odłożyliśmy.Całość złożyć w trójkąt - podnieść boki ciasta przy użyciu folii do góry i ciasto prawie samo się złoży.Wygładzić i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.Przygotować polewę zagotowując składniki masy tak by
cukier się roztopił, ostudzić polewę.Ostudzoną polewą oblać ciasto, ozdobić dowolnie (u mnie kolorowe perełki
cukrowe oraz perłowy barwnik imitujący śnieg na dachu) i włożyć do lodówki na kilka godzin.Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.