Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez akrobatkęOpis autorki:Pomysłowe ciasto/ serniczek w kształcie chatki. Bardzo smaczne, nie wymaga pieczenia. Składniki mało wyszukane, bo ten deser pamięta przecież czasy PRL-u, gdzie półki w sklepach były prawie puste :D Polecam!
Składniki:500 g. zmielonego
twarogu4 łyżki
cukru pudru100 g.
masła2 łyżki
kakao36 sztuk
herbatnikówbatonik typu DuploPolewa:100 g.
masła8 łyżek
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodySposób przygotowania:1.
Twaróg utrzeć z
cukrem pudrem, ostudzonym
masłem. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać
kakao i dobrze wymieszać.2. Na folii aluminiowej poukładać 18
herbatników (3 na 6) Rozsmarować na nich ciemną masę , a następnie przykryć resztą
herbatników. Na
herbatniki wyłożyć jasną masę. Na środku chatki ułożyć banany/ batonik. Ciasto złożyć w trójkąt, owinąć w folię i schłodzić do stężenia.3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli
wodnej do uzyskania gęstej polewy. Lekko przestudzić.4. Chatkę polać ½ polewy, schłodzić do jej stężenia. Następnie ciasto polać resztą polewy, schłodzić (chatkę można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego! (inspiracja: Domowa cookierenka Agi)