Wykonanie
Smaki dzieciństwa ostatnio za mną chodzą. Te najprostsze ciasta,
ciasteczka i
cukierki. Mama robiła często nam chatkę Baby Jagi z
herbatników. Muszę przy okazji poprosić o przepis. Zobaczę czy smak z dziecinnych lat powróci.Ja zrobiłam też z
herbatnikami ale ciasto z
kaszą manną. Pozostałe produkty zawsze znajdują się w domu. Także jak tylko nas najdzie ochota to można robić. Ciasto wyszło rewelacyjne, tak rewelacyjne, że go już nie ma. Albo mam dobrą rękę do ciast, albo łasuchów w domu.SKŁADNIKI:1 litr
mleka1 kostka masła/margaryny3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka
kaszy mannyherbatniki na polewę:3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru pudrupół kostki
masła3 łyżki
kakaoBlaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim
herbatniki.Do garnka wlałam
mleko,
cukry oraz
masło. Jak
masło z
cukrami się całkowicie rozpuściło dodałam
kaszę mannę. Mieszając czekałam aż zgęstnieje. Gdy masa zgęstniała gorącą wyłożyłam na
herbatniki i ułożyłam na niej druga warstwę
herbatników.Robię polewę: w małym garnku zagotowałam
mleko, dodałam
cukier puder i
masło. Po rozpuszczeniu dodałam
kakao i energicznie mieszałam. Tak przygotowaną polewą polałam ciasto i wstawiłam do schłodzenia w lodówce.