ßßß Cookit - przepis na Green-orange cake czyli maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

Green-orange cake czyli maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

nazwa

Wykonanie

M leko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Z tego też powodu na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem owych produktów. A stanowią one naprawdę fajną bazę do wszelkiego rodzaju posiłków- zarówno tych słodkich jak i wytrawnych, prostych i nieco bardziej wyrafinowanych. Dziś zapraszam na troszkę bardziej skomplikowane danie- wytrawny torcik przygotowany na bazie mleka, maślanki, kaszy jaglanej i rukoli. To właśnie ta ostatnia nadaje ciastu niesamowitą barwę, ale jednocześnie odrobinę goryczki. Aby ją przełamać musimy dodać, choć to tort wytrawny, odrobinę miodu. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne (a la brownie) i sycące. Po wystudzeniu można je jednak spokojnie przekroić na 3 części. A powstałe w ten sposób placki doskonale połączy pięknie pomarańczowa od batatów i suszonych pomidorów masa serowa. Słodycz batatów przełamuje lekko kwaśna nutka rabarbaru i twarogu wyczuwalna delikatnie w tle. Przed podaniem torcik należy schłodzić w lodówce. Sprawdzi się jako przekąska, przystawka, dodatek do zupy, lunch czy kolacja. Z pewnością możemy przygotować go również jako tort urodzinowy dla tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie ;). Co ważne torcik, poza tym że jest smaczny i ładnie wygląda, jest również niebywale zdrowy. Polecam serdecznie :) .
Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm):
· 100 g kaszy jaglanej
· 1 szklanka mleka
· 1 czubata łyżka masła
· 1/2 szklanki maślanki
· 1 jajko
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżeczka soli
· łyżka octu balsamicznego
· 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
· pełna łyżka masła orzechowego
· 3 łyżki płynnego miodu np. spadziowego
· duża garść czarnych oliwek
· 100 g rukoli
· 6-7 rzodkiewek
Kaszę płuczemy zimną wodą na sicie. W garnku zagotowujemy mleko z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kasza musi być miękka i wchłonąć cały płyn.
Rukoklę blendujemy z maślanką. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy sól, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, masło orzechowe, miód, ocet balsamiczny i ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane oliwki i rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.
Masa serowo- batatowa:
· 1 duży batat
· 1 laska rabarbaru
· Olej
· Sól
· Pieprz
· 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· Kilka suszonych pomidorów
· Garść uprażonych orzeszków ziemnych
Dekoracja- rukola, oliwki, rzodkiewki
Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rabarbar również kroimy w drobną kostkę. Warzywa skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości - temp. 190 stopni, termoobieg.
Przestudzone bataty i rabarbar blendujemy na gładką masę z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzony placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą serowo-batatową. Wierzch i boki pokrywamy również masą serowo-batatową. Torcik dekorujemy oliwkami, rzodkiewkami i rukolą. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/green-orange-cake-czyli-maslankowy-tort.html