Wykonanie
M
leko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Z tego też powodu na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem owych produktów. A stanowią one naprawdę fajną bazę do wszelkiego rodzaju posiłków- zarówno tych słodkich jak i wytrawnych, prostych i nieco bardziej wyrafinowanych. Dziś zapraszam na troszkę bardziej skomplikowane danie- wytrawny torcik przygotowany na bazie
mleka,
maślanki,
kaszy jaglanej i
rukoli. To właśnie ta ostatnia nadaje ciastu niesamowitą barwę, ale jednocześnie odrobinę goryczki. Aby ją przełamać musimy dodać, choć to tort wytrawny, odrobinę
miodu. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne (a la brownie) i sycące. Po wystudzeniu można je jednak spokojnie przekroić na 3 części. A powstałe w ten sposób placki doskonale połączy pięknie pomarańczowa od
batatów i
suszonych pomidorów masa serowa.
Słodycz batatów przełamuje lekko kwaśna nutka
rabarbaru i
twarogu wyczuwalna delikatnie w tle. Przed podaniem torcik należy schłodzić w lodówce. Sprawdzi się jako przekąska, przystawka, dodatek do zupy, lunch czy kolacja. Z pewnością możemy przygotować go również jako tort urodzinowy dla tych, którzy ze
słodyczy najbardziej lubią
śledzie ;). Co ważne torcik, poza tym że jest smaczny i ładnie wygląda, jest również niebywale zdrowy. Polecam serdecznie :) .Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm):· 100 g
kaszy jaglanej· 1 szklanka
mleka· 1 czubata łyżka
masła· 1/2 szklanki
maślanki· 1
jajko· 4 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżeczka
soli· łyżka
octu balsamicznego· 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej· pełna łyżka
masła orzechowego· 3 łyżki płynnego
miodu np. spadziowego· duża garść czarnych
oliwek· 100 g
rukoli· 6-7
rzodkiewekKaszę płuczemy zimną
wodą na sicie. W garnku zagotowujemy
mleko z łyżką
masła. Dodajemy
kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut).
Kasza musi być miękka i wchłonąć cały płyn.
Rukoklę blendujemy z
maślanką. Dodajemy
kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.Dodajemy
sól,
jajko,
mąkę,
gałkę muszkatołową,
masło orzechowe,
miód,
ocet balsamiczny i ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane
oliwki i
rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy ok. 70 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.Masa
serowo- batatowa:· 1 duży
batat· 1 laska
rabarbaru·
Olej·
Sól·
Pieprz· 500 g
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego· Kilka
suszonych pomidorów· Garść uprażonych
orzeszków ziemnychDekoracja-
rukola,
oliwki,
rzodkiewkiBataty obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Rabarbar również kroimy w drobną kostkę. Warzywa skrapiamy
olejem, solimy i pieczemy do miękkości - temp. 190 stopni, termoobieg.Przestudzone
bataty i
rabarbar blendujemy na gładką masę z
suszonymi pomidorami i
orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo
ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Wystudzony placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą
serowo-
batatową. Wierzch i boki pokrywamy również masą
serowo-
batatową. Torcik dekorujemy
oliwkami,
rzodkiewkami i
rukolą. Smacznego!