ßßß
1 opakowanie rukoli 125 gZąbek czosnkuok. 5 suszonych pomidorów z oleju1 garść uprażonych nasion słonecznika150 g obranych pistacjiSólPieprzŁyżeczka mioduŁyżka octu balsamicznegoKilka łyżek oleju rydzowego· 2 garście czarnych oliwek· kilka plastrów sera królewskiego· jajkoPesto - czosnek, pestki słonecznika, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy pojedynczą warstwę sera królewskiego. Oliwki drobno siekamy i rozkładamy na serze. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków do środka, aż oba boki się spotkają- powstanie podwójny rulon (ślimak). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki, które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg. Podajemy same lub z ulubionym sosem.