ßßß
Cookit - przepis na Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim
Składniki
Ciasto francuskie
Rukola
Czosnek
Suszone pomidory
Olej
Słonecznik nasiona
Pistacje
Sól
Pieprz
Miód
Ocet balsamiczny
Oliwki
Ser
Jajko
Wykonanie
Pyszna i szybka przekąska, przystawka czy dodatek do zupy.Składniki:· 1 opakowanie
ciasta francuskiego
· pesto
rukolowo
-
pistacjowe
:
1 opakowanie
rukoli
125 gZąbek
czosnku
ok. 5
suszonych pomidorów
z
oleju
1 garść uprażonych
nasion słonecznika
150 g obranych
pistacji
Sól
Pieprz
Łyżeczka
miodu
Łyżka
octu balsamicznego
Kilka łyżek
oleju
rydzowego· 2 garście czarnych
oliwek
· kilka plastrów
sera
królewskiego·
jajko
Pesto -
czosnek
,
pestki słonecznika
,
pistacje
,
ocet balsamiczny
,
pomidory suszone
,
miód
i
rukolę
blendujemy dodając stopniowo
olej
rydzowy. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
.
Ciasto francuskie
smarujemy rozbełtanym
jajkiem
. Następnie rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy pojedynczą warstwę
sera
królewskiego.
Oliwki
drobno siekamy i rozkładamy na
serze
. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych
boków
do środka, aż oba boki się spotkają- powstanie podwójny rulon (
ślimak
). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki, które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym
jajkiem
. Pieczemy ok. 30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg. Podajemy same lub z ulubionym sosem.
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/palmiery-z-rukola-pistacjami-i-serem.html
Przepisy powiązane
Spaghetti z sosem z rukoli
Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty
Lekka sałatka na pochmurny dzień.
Sałatka z marynowanymi polędwiczkami i słodkim sosem balsamicznym
Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto
Składniki powiązane (0)