Wykonanie
W ten szary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin -
sałatkę z żółtymi
pomidorkami koktajlowymi i
zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej.
Sałatkę można podawać z
sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie
octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;)Składniki (3 porcje):
Sałatka:10 czarnych
oliwekgarść
rukoli2 łyżki
ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni1/2
czerwonej cebuli1
zielona papryka100 g
sera typu
feta250 g żółtych
pomidorków koktajlowych
Sos balsamiczny:1 łyżeczka
miodu1,5 łyżeczki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
musztardy4 łyżki
oliwy z oliwek/
olejuSos winegret:1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1/2 łyżeczki
musztardy francuskiej1 łyżka soku z cytryny/octu
winnego4 łyżki oleju/oliwy
Sól,
pieprz1.
Rukolę myjemy i wkładamy do miski.2.
Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy
cebulę pokrojoną w półksiężyce i
oliwki.3.
Paprykę kroimy w cienkie słupki,
ser w kostkę - dodajemy do reszty składników.4. Posypujemy prażonymi pestkami.5. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy
sałatkę.Smacznego!;)