ßßß
Świeży szpinakŚwieża bazyliaSuszone pomidoryPomidorki cherryOliwkiPestki słonecznika (uprażone na patelni)Ser Grana PadanoPolędwiczkiCzosnekCytrynaOliwa z oliwekSól i pieprzSos:Ocet balsamicznymiódczosnekOlej z suszonych pomidorów (lub zwykła oliwa)
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, oliwę i wyciśnięty sok z cytryny, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy polędwiczki do zamarynowania na minimum 1 godzinę (a najlepiej całą noc).Liście szpinaku mieszamy ze świeżymi listkami bazylii, następnie układamy na nich pokrojone pomidory suszone, pomidorki cherry i oliwki, a całość oprószamy uprażonym słonecznikiem.Zamarynowane polędwiczki smażymy na patelni grillowej i układamy na sałatce.Na wierzchu kładziemy kilka plasterków sera Grana Padano ( Najlepiej ucinać je zwykłą obieraczką do ziemniaków:)), a całość polewamy sosem balsamicznym.Przygotowanie sosu:Do słoiczka z olejem z suszonych pomidorów dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki rozdrobnionego czosnku i 1 dużą łyżkę miodu. Zamykamy słoik, mocno nim potrząsamy aż wszystkie składniki się połączą, a następnie dolewamy oliwę z oliwek do około 3/4 wysokości słoiczka lub więcej, jeśli wolicie delikatniejszy sos.
Smacznego! :)