Wykonanie
Nie ma to jak domowe pierogi z
truskawkami! Ostatnio
jadłam takie dobre kilka lat temu. Nie trzeba do nich żadnych wyszukanych dodatków, smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło, podsmażone, upieczone czy ugotowane. Bez wątpienia jestem wielką fanką pierogów. Zresztą... kto ich nie lubi?

Pełnoziarniste pierogi z
truskawkami i
cukrem kokosowym podane z orzeszkami piniowymi,
morelami i
jogurtem greckimVollweizenknödel mit Erdbeeren und
Kokos-Zucker serviert mit Pinienkernen, Aprikosen und griechischen
Joghurt
/1 porcja/45 g
mąki pełnoziarnistej35 g
mąki pszennej grahamszczypta
soliżółtkocukier kokosowy60-70 ml ciepłej
wodyłyżeczka
oleju kokosowego8 małych
truskawekObie
mąki przesiać. Dodać
sól,
olej i
żółtko, powoli dodawać
wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać ciasto.Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Truskawki umyć i posypać
cukrem kokosowym, lekko oprószyć
mąką.Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać po
truskawce i lepić.Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej
wody.Wyjmować po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!Wholegrain dumplings with strawberries/ 1 serving /45 g of wholemeal
flour35 g of graham wheat
flourpinch of saltone yolkcoconut sugar60-70 ml of warm waterteaspoon of coconut oil8 small strawberriesSift both
flour. Add salt, oil and egg yolk, slowly add water, stirring with a spoon.Then place on a countertop and knead the dough.Put down for about 15 minutes and prepare the filling.Wash strawberries and sprinkle with coconut sugar, lightly sprinkle also with
flour.Roll out the prepared dough and cut out circles using a glass. Insert inside the strawberries and
mold the dumplings.Carefully drop into boiling water.Remove about 4 minutes after rising to the surface, drain and
serve with your favorite toppings.Enjoy it!