ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

W końcu mam JAGODY!
A do wyjazdu coraz bliżej... nie mogę się już doczekać piątku!
Pełnoziarniste pierogi z truskawkami i konfiturą jeżynowo-malinową podane z jagodami, truskawkami i jogurtem kokosowym*
* z mąką kokosową i cukrem z kwiatu kokosa
***
/1 porcja/
45 g mąki pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
8 małych truskawek
konfitura malinowo-jeżynowa Materne do nadziania
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Truskawki umyć i posypać cukrem kokosowym, lekko oprószyć mąką.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać po truskawce, odrobinie konfitury i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/06/580-pierogi-z-truskawkami-na-bis.html