ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI

PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

Od dawna miałam już ochotę na pierogi z jagodami, a więc jak tylko się pojawiły, od razu postanowiłam je zrobić. Użyłam mąki ryżowej i pszennej, a nadzienie zrobiłam z jagód, twarogu i odrobiny białej czekolady. Bo do owoców jagodowych biała czekolada pasuje najlepiej! :)
Pszenno-ryżowe* pierogi z jagodami, serem i białą czekoladą podane z bananem, ziarnami kakaowca i suszonym ananasem
* z mąki ryżowej pełnoziarnistej
/1 porcja/
45 g mąki pełnoziarnistej mąki ryżowej
35 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
garść jagód + 100 g twarogu + pasek białej czekolady
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Jagody umyć, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z twarogiem i rozpuszczoną białą czekoladą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/06/569-pierogi-z-jagodami-wspopraca-z.html