Wykonanie
Od dawna miałam już ochotę na pierogi z
jagodami, a więc jak tylko się pojawiły, od razu postanowiłam je zrobić. Użyłam
mąki ryżowej i pszennej, a nadzienie zrobiłam z
jagód,
twarogu i odrobiny
białej czekolady. Bo do
owoców jagodowych biała czekolada pasuje najlepiej! :)


Pszenno-
ryżowe* pierogi z
jagodami,
serem i
białą czekoladą podane z
bananem, ziarnami kakaowca i suszonym
ananasem
* z
mąki ryżowej pełnoziarnistej

/1 porcja/45 g
mąki pełnoziarnistej
mąki ryżowej35 g
mąki pszennej tortowejszczypta
soliżółtkocukier kokosowy60-70 ml ciepłej
wodyłyżeczka
oleju kokosowegogarść
jagód + 100 g
twarogu + pasek
białej czekoladyObie
mąki przesiać. Dodać
sól,
olej i
żółtko, powoli dodawać
wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać ciasto.Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Jagody umyć, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z
twarogiem i rozpuszczoną
białą czekoladą.Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej
wody.Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!